Thursday, 29 December 2011

Doa Menghadapi Exam

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Terangkanlah hati kami dengan cahaya petunjukMu sebagaimana Engkau menerangi bumi dengan cahaya matahariMu selama-lamanya.
Ya Allah Ya Hakim Ya Halim
Aku pertaruhkan kepadaMu dengan apa yang Engkau ajarkan kepada kami, maka kembalikanlah semula kepada kami jika kami memerlukannya dan janganlah Engkau buat kami melupakannya. 
Ya Zal Jalaliwal Ikram
Ampunkan dosa kami, dosa kedua ibu bapa kami, dosa guru-guru kami dan seluruh umat islam, lengkapkanlah budi pekerti kami sempurnakanlah usaha kami, puaskanlah hati kami terhadap rezeki pemberianMu dan jangan biarkan hati kami terpedaya oleh apa yang Engkau hindarkan daripada kami. Aamiin..

Wednesday, 28 December 2011

3 hari lagi...

assalamualaikum... selamat petang.. apa kabar korang?

3 hari lagi kita akan meninggalkan tahun 2011 dan akan mula mendampingi 2012. alhamdulillah.. cepat kan masa berlalu. bila cakap pasal tahun baru, mesti orang akan kaitkan dengan azam tahun baru kan. kadang2 azam tu mmg benar2 tercapai, kadang2 azamtu x sempat pun tercapai. tapi alhamdulillah, bagi dang, hampir kesemua azam dang pada 2011 dahpun tercapai. alhamdulillah. tapi ada jugak yang x tercapai lagi dan akan dibawa ke tahun hadapan untuk direalisasikan. insyaAllah. 

Tuesday, 27 December 2011

AYAT KURSI:
1) Baca pada saat keluar rumah , 70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi..
2) Baca pada saat masuk rumah , kemiskinan tidak akan memasuki rumahmu..
3) Baca setelah berwudhu , darjatmu akan dinaikkan 70 tingkat..
4) Baca pada saat tidur , malaikat akan menjagamu sepanjang malam..
5) Baca setelah solat , maka jarak antara kamu dan syurga hanyalah kematian.

Saturday, 24 December 2011

Februari 2012.: knp ia mempunyai tarikh yang sangat penting buat aku, Lisa Surihani dan Yusri Kru?

assalamualaikum..selamat berhujung minggu semua. apa khabar korang? ada apa2 plan x hari ni? kalau xda plan, meh la jengah2 blog dang yang x seberapa ni. hehehe

rasa tertanya2 x bila tengok tajuk entry mcmtu? rasa mcm nak baca tak? hehehe.. saja je wat tajuk entrypoyo2 sket.. hehehe

seperti yang dah diumumkan oleh kedua2 bakal pengantin, diorang tetapkan 23 Februari sbgai tarikh pernikahan diorang kan. dan pada 26 Februari sebagai tarikh utk majlis resepsi kan. hehehe ada kaitan tau dengan dang. kaitan dari segi tarikhla. hehehe. but dont get confused ya. bkn nak kawen jgk pada tarikh tu. tapi InsyaAllah, kalau xda aral melintang, 26 Februari 2012 tu, kebarangkalian untuk ada 1 event kat umah dang. mungkin akan ada majlis pertunangan seorang gadis ayu.. kehkehkeh.. perasan je kan ^____^.

insyaAllah kalau dipermudahkan segala urusan, dang dan si jantung limpa (InsyaAllah bakal imam solat dang) akan mengikat tali kapal.. ehhhh.. tali pertunangan. harap sangat saat tu Allah permudahkan urusan kami. Allah bagi kami keringanan utk membina masjid di jalan yang diredhaiNya. dang harap blogger2 len dpat la doakan. InsyaAllah bila dah dekat majlis tu nanti, dang akan announce lagi n jemput rakan2 blogger ke majlis dang. kalau orang sanggup datang ke Kepala Batas, Pulau Pinang, datang tau.. hehehe..

dang harap rakan2 blogger yg lain dapat doakan kebahagiaan dang. sobsob.. mcm tacing pulak.. huhu.. pendek kata, meh la kita doakan kebahagiaan di antara kita blogger2 yang ada kat Malaysia ni dan panjang kata, meh la kita doakan kebahagiaan umat Islam kat dunia ni.

pink gitu..hehehe..


k selamat bertemu kembali.. tatatititutu ^____________________________^

Friday, 23 December 2011

pre-cOnvO phOtoshOot... 27 nOvember 2011

kalau orang len sibuk wat pre-wedding photoshoot tapi dang dgn member2 dang sibuk plak wat pre-cOnvo photoshoot.. lagi best... meh la intai2 gambar kitorang..

date: 27 nOvember 2011
venue: UMS
























Wednesday, 21 December 2011

as usual: rabu tanpa kata...


Ya Allah, Kau satukanlah hati kami (Zulhaimi bin Mohamad dan Siti Zaidah binti Mohd Shah) seperti mana Engkau satukan hati pasangan yang lain di jalan yang diredhai-Mu ya Allah. Dekatkanlah ikatan jodoh diantara kami (Zulhaimi bin Mohamad dan Siti Zaidah binti Mohd Shah). Permudahkanlah urusan kami (Zulhaimi bin Mohamad dan Siti Zaidah binti Mohd Shah) untuk mendirikan istana cinta di atas landasan suci-Mu ya Allah. Aamiin Ya Rabbal Alamin..

Monday, 19 December 2011

Surah-surah untuk panduan kita bersama

Surah al-Fatihah - dapat memadam kemurkaan Allah SWT
Surah Yassin -  dapat menghilangkan dahaga atau kehausan di Akhirat kelak
Surah Dukhan - dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat
Surah al-Waqiah - dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir
Surah al-Mulk - dapat meringankan azab di dalam kubur
Surah al-Kauthar - dapat meleraikan segala perbalahan
Surah al-Kafirun - dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian
Surah al-Ikhlas - dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafik
Surah al-Falaq - dapat menghapuskan perasaan hasad dengki
Surah An Nas - dapat melindungi kita daripada menghadapi penyakit was-was

from now on, just call me 'dang'

wah wah wah... ayat...x bleh blah kan. konon2 nak speaking la kan. huhu k xnak cakap banyak, kite cuma nak cakap, pasni, xnak dah berblogging. Ehhhh.. jangan silap. bkn bermaksud kite nak berhenti berblogging tapi kite xnak dah berblogging guna 'kite' bagai. pasni korang bleh panggil kite 'Dang'. lagi senang.. nanti akan distorykan knp kena panggil dang. ok see ya =)

Sunday, 18 December 2011

alamakkk!! rahsia dah terbongkar..

ohohoiiiii... assalamualaikum.. rahsia kite dah terbongkar la.. alamakkkk... mesti korang tertanya2 kan rahsia apa.. ekcelli rahsia kite nak tunang la.. ada member 1 u kite dah tau kite nak tunang.. huhu rupa2nya dia baca blog kite la.. terharu jgk bila ada member2 yang sudi baca blog kite. kawan2 yg len xtau lagi kite nak tunang. sengaja xnak bgtau dorang since majlis tunang tu 2 bulan lebih lagi.. huhu..

mesti korang cakap, 'kalau xnak org tau, knp update kat blog' kan kan kan. mesti korang cakap mcmtu kan. meh kite nak jawab. saja update entry pasal tunang tu kat blog sb kawan2 kat u dgn kawan2 skolah xtau kite ada blog. so, xbleh nak hapdate entry pasal tunang kat FB, kite hapdate la kat blog. biar la kawan2 blog je yang tau sb kite xda ramai kawan blog. hehehe... tade yang nak kawan dgn kite :-( hukhuk.. (ngada2 kejap)..

since dia dah tau plan kite, xpe la. nanti insyaAllah bila dah sampai masa, kite jemput eh.. meh datang tido umah kite. hehehe..

ada keje kosong tak?

assalamualaikum.. kalau korang baca tajuk entry tu mesti dah tau kan kite nak hapdate pasal apa. kite dah konvo ujung bln 11 aritu. skrg tgah tggu pihak Kementerian Pelajaran Malaysia panggil utk attend interview sblm jadi guru. kite rasa bosan sangat2 tak buat pape kat umah. kite nak keje. nak cari pengalaman n nak cari duit sendiri. bosal la hai dok umah. pas buat semua keje umah, kite dah blur dah. ada tak eh keje kosong untuk kite? bosan neyh tanam anggur..

Saturday, 17 December 2011

Segmen CP | Jom Jadi Kawan!

8 Tips Cepatkan Jodoh

sebagai seorang yang beragama Islam, mmg kita didedahkan dengan pepatah 'jodoh pertemuan ditangan Allah SWT. tetapi, kita patut berusaha untuk mencari calon pasangan kita. kat sini kite nak share dgn korang beberapa tips untuk mempercepatkan jodoh dari Ustazah Siti Nor Bahyah Mahmood

1. Berdoa selepas solat lima waktu
Sentiasa berdoa selepas solat 5 waktu supaya diringankan jodoh. blh juga mengamalkan doa Akashah kerana banyak khasiat didalamnya.

2. Berdoa pada waktu tengah malam
Berdoapada tengah malam (waktu qiamullail) adalah waktu mustajab. disamping melakukan solat sunat pada tengah malam, berdoalah supaya apa yang dihajati tercapai. InsyaAllah.

3. Doa ibu bapa
Doa ibu bapa boleh membantu mempercepatkan jodoh anak-anak terutama anak-anak yang masih belum bertemu jodoh akibat halangan tertentu.

4. Puasa pada hari lahir
Puasa ini dipanggil puasa hajat. pada hari tersebut kita dilahirkan dalam keadaan bersih tanpa sebarang dosa. mudah-mudahan doa kita dimakbul.

5. Solat sunat taubat
Lakukan solat sunat taubat pada waktu tengah malam sblm berdoa memohon sesuatu hajat.

6. Pohon restu ibu bapa
Pastikan hubungan yang ingin dijalin mendapat restu daripada ibu bapa. insyaAllah sekiranya ibu bapa merestui hubungan tersebut, insyaAllah segalanya akan dipermudahkan.

7. Amalkan doa-doa pilihan
Antara doa yang boleh diamalkan adalah:
Surah Yusuf ayat 4- untuk memudahkan dan mendapat jodoh yg baik.
Surah al-Qasas ayat 24- doa ini membolehkan kita mencapai sesuatu hajat dengan cepat.

8. Solat hajat
Jika semua langkah di atas telah diamalkan, maka langkah terkhir adalah dengan melakukan solat hajat memohon agar dipermudahkan dan dipertemukan dengan pasangan yang baik di dunia dan di akhirat.

add note: amalkan surah Yunus ayat 81 untuk membatalkan sihir dan ilmu hitam.


pesanan Rasulullah s.a.w

Rasulullah s.a.w pernah bersabda:
"Akan datang satu zaman, di mana umatku akan:

1. Cinta kepada kehidupan lupa kepada kematian

2. Cinta kepada mahligai lupa kepada kubur

3. Cinta kepada harta lupa kepada hisab

4. Cinta kepada dunia lupa kepada akhirat

5. Cinta kepada makhluq lupa kepada Khaliq 

selamat berhujung minggu... apa plan korang hari ni?

assalamualaikum.. selamat berhujung minggu korang. hari ni ahad. mesti korang ada mcm2 plan kan nak buat hari ni. mehla share. apa plan korang hari ni.. <smile>

Tuesday, 13 December 2011

preparation untuk tunang, brapa lama ek?

assalamualaikum.. selamat tengahari ollsss...

hari ni masih lagi menaip dalam keadaan tangan yg x brapa nak baik tapi Alhamdulillah dah mampu untk menaip dengan kedua2 belah tangan as usual. alhamdulillah..

lusa kazen kite dah nak tunang. x sabar nk tgk event dia mcmna. kelam kabut jgk kite tgk dia wat preparation sb ahad lepas baru diorang decide nak tunang. adeyh... nasib baju tunang tu dia dah hantar kat tailor awal2 lagi. dah siap dah.. semalam kite teman dia beli reben tambahan n bekas cincin. malam nipulak dia nak ajak kite g beli barang apa ntah. x sempat nak tanya smlm. nampak rushing sgt. tambahan pulak siang2 hari dia kena kursus. petang baru balik.. penat kau.. terkejar2 sana sini..

bila dah tengokkan keadaan dia yg rushing tu, kite terpikir nanti kite nak tunang, kite kena wat preparation awal la kan. InsyaAllah dijangka antara ujung bulan 2 n pertengahan bulan 3. tema untuk tunang pun x abis fikir lagi nak kaler apa. tapi barang2 untuk hantaran tu insyaAllah kejap je nak decide even dia amik masa jgk nak buat.

agak2 korang bila masa yang sesuai untuk kite mula wat persiapan untuk majlis pertunangan kite?

Monday, 12 December 2011

Majlis Makan Malam Inspektor Sukarelawan Polis (SUKSIS) Ums 2011

DINNER SUKSIS
27 November 2011
Sutera Harbour, Kota Kinabalu
meraikan Tuan dan Puan selepas Majlis Pentauliahan


senarai menu yang sangatlah sedaaapppp..

gadO-gadO yang suka bergadOh..

sweetcorn sup. ni yang paling sedap..

menu mcm kat umah kenduri since tema dia masakan melayu kot. ni pun sedap jgk...

meja kitorang. meja inspektor sukarelawan..

posing dulu sblm makan.. dari kiri, awi, pat, ros n me..

sebahagian dari the ladies wif Cik Salina yg bertudung pink tu..

dari kiri pat jalan: me, mimi, salmie n ita

for sure, that's me..

3 taun dok sebilik make me deeply syg wif her

teruja tgk makanan bnyk. time ni perut dah bergerudi dah..

kami 1 meja. tiada persaingan antara kami.. mknn smer cukup2..

puding caramel. sedap sgt. mcm nak mintak 2 tapi malu..

wif my 'daughter', wawa

wif my ex rumie jgk. stay wif her for 2 years..

wif our junior as the dancer

dgn jurulatih kawad yg paling berdedikasi. Encik Kumaran a.k.a shahrukhkhan Ums

penerima anugerah terbaik keseluruhan

posing dlu wif jahan

pendek kata malam tu best sgt dapat jumpa kawan2 balik pas 5 bulan x jumpa. i miss them so damn much <3


saya nak tunang pastu nikah.
 k tu je nak cakap.hahaha
poyo? lantak la... :p

Sunday, 11 December 2011

sape ada entry pasal majlis pertunangan, sila tinggalkan link ye

fuhhhh... panjangnya tajuk entry.. papepun, assalamualaikum.. selamat pagi. pagi2 lg dah online buka blog. kite nak cariblog yang blogger dia dah bertunang or dah nikah. bkn apa, kite nak wat review la.. nak tgk preparation yang dia buat even tu hanya majlis tunang je..
 kalau ada, bleh x tinggalkan link kat entry neyh..

Saturday, 10 December 2011

entry yg tertangguh..

banyak lagi kot cite yang kite nak cite tapi tak tercite kat sini.. semua ni gara2 malas n sifat suka tangguh2 la bila nak hapdate belog. uiisshh geram seyh..

antara entry yang tak terpublish lg adalah

 konvokesyen
 accident
 plan 2012
engagement cousin
my new boboi


kira banyak jgk la kan entry yang masih sangkut2.. nak hapdate bnyk2 mcm x bleh je since kite pakai tgn kanan je untuk hapdate belog coz tgn kiri injured msa accident aritu.. 


perlu mula buat blog B2B skrg ke?

assalamualaikum.. selamat petang. sempat hapdate belog walaupun dalam keadaan sakit. tgn kanan kite yg mainkan peranan utama untuk hapdate belog ni.. huhu.. keep smiling..

ekcelli, kite nak cakap ygkite suka sgt tgk belog yg cakap2 sal nak tunang n kawen.. suka sgt ^_________^ cam gedik kan. hahaha.. biarla. peduli hape. kite ada terpikir nak buat belog B2B tapi segan la. huhu.. nak tunang taun depan tapi patut ke kite mula create new belog dari skrg? cam ngada2 je nak tnya korang kan. mesti korang ckp 'nak buat, buat le haku peduli hape kan' ngeee... jgn bha cakap gitu..

xpe la. nanti kite bincang dgn bakal imam kite sama ada patut start dari skrg atau just stay with this blog aje. k la.. tgn dah terketar2 dah ni.. rasa sakit.. nanti pape, kite hapdate len eh.. tata.. sorry la ea kalau ayat kite mereng2 skit sb kite pun tgah mereng2 ni hapdate belog pas 2 hari accident..

Friday, 9 December 2011

Wednesday, 23 November 2011

sabah, here i come again n again...

assalamualaikum.. pe kabar korang? lamanya kite x hapdate belog kan. asyik tangguh2 je.. malam ni kite online pakai laptop member kite. dgn braodband2 dia skali. broadband cap digi. huhu.. asal online jew buka mukabuku. boring dowh. buka belog lagi baik kan.

ekcelli kite nak cakap yg kite dah ada kat sabah untuk majlis konvokesyen kite. Alhamdulillah. semalam kite sampai kat sabah. rindunyer nak g jalan2 kat 1 Borneo.. eksaited lagi nak jalan2 dari nak konvo. hahaha.. pagi td kite g amik jubah. Alhamdulillah abg tu bg kite saiz S. padahal ada kawan2 kite yg kecik dari kite dapat M. xpe la kan rezeki masing2. asal boleh sarung kat badan sudeh.. semua dah selesai tadi. dah bayar yuran konvo n dah bayar duit gambar skali. harap2 la nanti gambar konvo kite cantik. huhu.. xnak ah jadi cam gambar tauliah kite kat UTM aritu. kite tunduk. kite malu la 'abg polis' tu tgk kite. hakhak ngada2 je kite neyh.

nanti kite nyer konvo 29.11 tapi kite nak tarikh 26.11 sb besday kite time tu. huhu.. jarak sampai 3 hari. dah basi dah kan kalau gitu. huhu.. harap2 masa 29.11 tu semua urusan kite dipermudahkan Allah hendakNya. Aamiin. doakan eh moga semuanya selamat. k la kite nak cite tu je. nanti pape kite hapdate lagi.

k selamat malam kawan2..

Sunday, 20 November 2011

2 hari lagi...



2 hari lagi kite nak fly ke sabah untuk Majlis Konvokesyen kite.. harap2 semua berjalan dengan lancar. Aamiin..

Saturday, 19 November 2011

mOod mlam ni > blOgwalking..

assalamualaikum.... kite makin malas okeyh sejak2 kOnvo nak dekat neyh.. adOyaiii... malam ni mOod kite nak jenjalan sambil pegang bantal busuk kat blOg2 yg kite x pernah terjah lagi.. blogwalking smbil dgr lagu kat lappy. sekrang ni kite tgah dgr lagu JANJI dari Akim.. Aaron Aziz kite kasi lagu ni kat kite.. ok jOm blogwalking sesame~~~

Wednesday, 16 November 2011

kite demam :(

assalamualaikum... selamat malam sumer.. malam ni kite nak share dengan korang semua.. kite demam.. huhu T______T dah la minggu depan kite nk fly ke sabah.. nak konvo. mcm x syok pulak kan demam time konvo.  kite bgtau Aaron Aziz kite. dia suruh kite makan ubat. dia serius je bila ckap mcmtu sb dia tau kite malas makan ubat. kite bgtau mak kite yg kite demam. terus mak kite carikn kite ubat. leps mkan ubat, kite minum air cap badak. sekarang Alhamdulillah.. demam kite dah kebah. kite rasa syukur sngat. ok nak cakap tu je.. hehehe

Monday, 14 November 2011

Wednesday, 2 November 2011

bingung.. salah kite jgk ke?:(

assalamualaikum... selamat malam sumer. ape korang buat eh malam ni? free x nak baca entry kite mlm ni.. kite sedih laaaaa T____T. sedih n rasa agak kachiwa yawww... :(

ekcelli, kite terasa dgn someone ni.. dia mintak tlg kite something n kite rasa kite leh tlg dia. dia cakap dia ada 4 paper untuk exam kali ni. then, kite ada nota2 tu.. tapi dia bgtau kite 3 paper je. lg 1 paper dia x bgtau kite paper apa. then masa paper ke 4 tu, kite ada la mintak nota kat dia, tp dia xnak bagi.. kite dah paksa dia untuk bg kite nota2 tu tapi dia tetap xnak bg.. salah kite ke?

nak dijadikan cite, masa exam tu, dia x dapat jawab soalan sb kite x dapat nak tlg dia. then, bila balik dari exam, kite SMS dia then dia ckp dia stress sb x dapat jawab paper yang ke 4 tu. dia salahkan kite sb x dapat tlg dia sedangkan sblm tu kite cakap kite bleh tolong dia. masalahnya, kite ada mintak dgn dia nota paper ke 4 tu tapi dia yg xnak bagi. salah kite ke? T_____T  masa paper pertama sampai paper ke 3 tu kite tlg dia tapi dia xcakap pape pun kat kite. terima kasih pun x. x hargai langsung apa yang kite dah tlg tapi marah kite lagi sb kite x dapat tlg dia untuk paper last tu. siap cakap kite ni "hampeh". SALAH KITE KE???? T___________T 

Tuesday, 1 November 2011

dibuli di pagi 1 November :(

assalamualaikum.. selamat pagi. rasa segar je di pagi november ni kan. I LOVE NOVEMBER yawww..

pagi ni nak hapdate cite smlm.. 1 november punya cerita.. nak cakap ni.. pagi semalam kan, kite kena buli.. T___T pakwe kite buli kite. huh geramnya.. ekcelli, smlm pakwe kite ada exam undang2 polis, so, pagi tu kite kejutkan la dia bgn pagi. pastu borak2 kejap. best sgt dapat gayut2 pagi2.. lama2 pulak tu.. ketawa2, usik2.. tiba2 ada lagu beribu sesalan kot kt TV3. ala penyanyi yg 3 suara tu. pastu pakwe kite cakap :
Dia: "wah Aaron Aziz jadi model dlm klip video lagu tu"
Kite: "ha??? Aaron Aziz???"

dengan sepantas kilat, kite lari pegi ruang tamu umah n tgk kat tv. ekcelli masa tu kite tgah landing2 lagi kat bilik. yg lucunya. kite siap campak lagi bantal busuk kite yg pakwe kite bg tu tapi kite tetap pegang je selimut kite. lari bawak selimut g ruang tamu.. hehehe :D

sampai je depan tv, terus kite dengar pakwe kite ketawa kahkahkah.. kite tgk kat video muzik tu xda pun. kite rasa geram je kat pakwe kite.. eeeiiiiiii!!!! kalau dekat, dah lama tau kena sebat dengan kite. dia terus ejek kite pastu. dia siap cakap lagi kite lari mcm itik! huh sb dia dengar kite lari bunyi pap pap pap mcm itik. huh. biasa la kan kalau lantai mozek mmg gitu kan. huh! dia cakap kite eksaited giler bila dia sebut Aaron Aziz kat tv. dia siap ulang lagi ayat kite yg "ha??? Aaron Aziz???" tu. huh.. sukanya dia ketawakan kite kan. tu la pasal. terlampau minat sgt dgn Aaron Aziz kan sampai dibuli mcmni.. tapi xpe. at least kite buat dia happy kan.. huhu.. kite pun tergelak sendiri je kalau ingt. lari mcm itik.. tapi xpe. kite ok je sb kite tau dia memang suka mengusik n sangat2 suka membuli kite..

gara-gara 







loading




loading







pakwe kite cakap kite lari macam








loading





loading








sukanya dia... :D dia happy kite pun happy sb kite dapat usik dgn jgk lepas tu.. :)






Monday, 31 October 2011

20 amalan murah rezeki



Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hambaNya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya…

1. Menyempatkan diri untuk beribadah 
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar 
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.: “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)

3. Tinggalkan perbuatan dosa 
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.: “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4. Sentiasa ingat Allah 
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya: “(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)

5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa 
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.: “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah 
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.: “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7. Tunaikan hajat orang lain 
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.: “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8. Banyak berselawat 
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak 
Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10. Berpagi-pagi 
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11. Menjalin silaturrahim 
Nabi s.a.w. bersabda: “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12. Melazimi kekal berwuduk 
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah. Baginda s.a.w. bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Bersedekah 
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)

14. Melazimi solat malam (tahajud) 
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.

15. Melazimi solat Dhuha 
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya." (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah 
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras." (Ibrahim: 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu 
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.
Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.
Salah satu nama Allah, al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah, bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya 'Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18. Berdoa 
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnya 
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)
Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal 
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya).” (At-Thalaq: 3)
Nabi s.a.w. bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)
Sumber: Majalah ANIS


Saturday, 29 October 2011

meh baca: Perbualan Rasulullah s.a.w dengan iblis

Telah diceritakan bahawa Allah S.W.T. telah menyuruh iblis laknatullah datang kepada Nabi Muhammad s.a.w. agar menjawab segala pertanyaan yang Baginda tanyakan padanya. pada suatu hari iblis laknatullah pun datang kepada Baginda s.a.w. dengan menyerupai orang tua yang baik lagi bersih, sedang ditangannya memegang tongkat. bertanya Rasulullah s.a.w., "Siapakah kamu ini?" Orang tua itu menjawab, "Aku adalah iblis". "Apa maksud kamu datang berjumpa aku?" Orang tua itu menjawab " Allah menyuruhku datang kepadamu agar kau bertanyakan kepadaku"

Baginda Rasulullah s.a.w. lalu bertanya, "Hai iblis, berapa banyakkah musuhmu dari kalangan umat-umatku?"

Iblis menjawab, "Lima belas"
1.     Engkau sendiri hai Muhammad
2.     Imam dan pemimpin yang adil
3.     Orang kaya yang merendah diri
4.     Pedagang yang jujur dan amanah
5.     Orang alim yang mengerjakan solat dengan khusyuk
6.     Orang Mukmin yang memberi nasihat
7.     Orang Mukmin yang berkasih sayang
8.     Orang yang tetap dan cepat bertaubat
9.     Orang yang menjauhkan diri dari segala yang haram
10. Orang Mukmin yang selalu dalam keadaan suci
11. Orang Mukmin yang banyak bersedekah dan menderma
12. Orang Mukmin yang baik budi dan akhlaknya
13. Orang Mukmin yang bermanfaat kepada orang 
14. Orang yang hafal al-Quran serta selalu membacanya
15. Orang yang berdiri melakukan solat di waktu malam sedang orang-orang lain semuanya tidur

Kemudian Rasulullah s.a.w. bertanya lagi, "Berapa banyakkah temanmu dalam kalangan umatku?"

Jawab iblis laknatullah, "Sepuluh golongan"

1.     Hakim yang tidak adil
2.     Orang kaya yang sombong
3.     Pedagang yang khianat
4.     Orang pemabuk/peminum arak
5.     Orang yang memutuskan tali persaudaraan
6.     Pemilik harta riba'
7.     Pemakan harta anak yatim
8.     Orang yang selalu lengah dalam mengerjakan solat/sering meninggalkan solat
9.     Orang yang enggan mengeluarkan zakat
10. Orang yang selalu berangan-angan/khayal dengan sesuatu yang tidak berfaedah

"Mereka semua adalah sahabat-sahabatku yang setia." Itulah diantara perbualan Nabi dan iblis laknatullah. Sememangnya kita maklum bahawa sesungguhnya iblis laknatullah itu adalah musuh Allah S.W.T. dan manusia. Dari itu hendaklah kita sentiasa berhati-hati jangan sampai kita menjadi kawan iblis laknatullah kerana sesiapa yang menjadi kawan iblis, beerti menjadi musuh Allah S.W.T. Demikianlah sesiapa yang menjadi musuh iblis laknatullah beerti menjadi kawan kekasih Allah S.W.T.

Sekadar renungan dan perkongsian bersama =)